Návod na výrobu domácího másla
Pokud vám také zůstává rozum stát nad cenou jedné kostky másla v obchodech, vyrobte si ho jednoduše v pohodlí domova. Rychle a snadno za 15 minut.
Jaké jsou potřeba suroviny na výrobu másla? Smetana.
Na výrobu budete na to potřebovat:
- 2 kelímky 33% smetany ke šlehání
- nádobu na mixování
- ruční mixér
- prkénko
Zde je postup na výrobu domácího másla, poste se do toho, vyzkoušejte to, až másla opět nepřiměřeně zdraží, mohlo by se to hodit
Postup
1) Smetanu chvilku před výrobou másla vytáhněte z lednice, aby měla teplotu kolem 10°C.
2) Oba kelímky smetany nalijeme do vhodné nádoby a ručním mixérem začněte šlehat.
3) Zhruba po minutě šlehání se začne tvořit šlehačka.
4) Po pár dalších minutách šlehání se šlehačka začne srážet a začne se vylučovat podmáslí.
5) Podmáslí z nádoby postupně odlévejte (můžete si ho uchovat a vypít).
6) V momentě, kdy se vám bude zdát, že je vysrážené máslo dostatečně hutné, vyklopte ho a zbytek podmáslí slijte.
7) Máslo dejte na prkénko a hněťte ho pod proudem studené vody, aby se z něj vyloučil zbytek syrovátky. V ideálním případě by z másla měla vycházet pouze voda.
8) Máslo přendejte do vhodné dózy, máselničky nebo potravinové fólie a uchovávejte v lednici. Přidáním soli či bylinek si můžete vyrobit máslo ochucené.
V kuchyni a samozřejmě při výrobě domácího másla by se mohlo hodit:
Ruční mixéry
Ruční mixér vám pomůže s mixováním, šleháním i hnětením.
hodí pro přípravu šlehačky, různých krémů, těst či sněhu …
Potravinové dózy a misky
Jak vše v kuchyni uložit? A náví uložit vkusně, prakticky a hlavně přehledně? Použijte dózy a misky Tescoma. Oblíbené dózy umožní stylové skladování bylinek, másla, mouky i těstovin a ochrání je před nečistotami, vlhkostí a hmyzem.