Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5( kyseliny pantothenové).
Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou kvalitní tuky.
Avokádo je dobrým zdrojem mononenasycených tuků ( MUFA ), tedy dobrých tuků, které pomáhají. Studie ukazují, že jídelníček obsahující potraviny s vysokým podílem MUFA zlepšují krevní tlak a snižují hladinu cholesterolu. To snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Mezi další dobré zdroje mononenasycených tuků patří olivy a olivový olej, lískové ořechy nebo makadamové ořechy.
Ovoce a zelenina nejbohatší na antioxidanty
Avokádo patří mezi potraviny, které jsou nejbohadší na antioxidanty. Podívejte se na Seznam prospěšného ovoce a zeleniny je následující ( seřazeno abecedně ):
- Avokádo
- Borůvky
- Brokolice
- Brusinky
- Červená paprika
- Červené hrozny
- Jahody
- Kiwi
- Maliny
- Ostružiny
- Pomeranče
- Růžičková kapusta
- Špenát
- Švestky
- Třešně
Proč konzumovat potraviny bohaté na antioxidanty
Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů pomáhají tělu, ale také mozku, zachovat si mládí.
Tyto potraviny výrazně potlačují zhoršování kognitivních funkcí. Antioxidanty totiž neutralizují vzniklé volné radiály v těle. Příliš mnoho volných radiálů totiž poškozuje fungování buněk.